RATAMESTARIN JA VALVOJAN YHTEISTYÖ

 

29.10.1993, päivitetty 6/2001

Jukka Inkeri

palautetta

 

0. YLEISTÄ

Tässä käydään läpi lähinnä "ratavalvojan" toimenkuvaa tai jos toimii kilpailun valvojana, niin se osuus, joka koskee itse ratojen valvontaa. Dokumentti on ollut osa rm-seminaaria 1993, jolloin painopiste oli viestin erityispiirteissä, siksi dokumentissä on viittauksia viestiin kohtuullisen paljon.

1. MIKÄ ON VALVOJA ?

 

2. MITÄ VALVOJALTA VAADITAAN ?

  

RATAMESTARIN JA VALVOJAN YHTEISTYÖ

Jo kilpailua anoessa kannattaisi järjestäjien pyrkiä löytämään valvojaksi enemmän kuin "teknisen oikeellisuuden tarkastajan". Alueiden kilpailuohjaajat pyrkivät pitämään luetteloa tarjolla olevista valvojista, niin omien kuin naapurialueiden osalta. Ammattitaitoisen valvojan hyväksikäyttö asiantuntijana jo suunnittelun alkuvaiheissa antaa suunnittelulle yhden "silmäparin" lisää ja näin on saatavissa lisää näkemyksiä molemmin puolin, jolloin voi jalostua ko. maastoon ja kilpailulle mahdollisimman hyvät viestiradat, joissa hyödynnetty ratamestarin ja kenties myös valvojan näkemystä.

Vastuun radoista kantaa ratamestari, mutta valvojakin saa myös osansa etenkin, jos radoissa epäonnistuttu (hajonta, vaativuus, maaston hyväksikäyttö). Silloin katsotaan, että kuka oli valvoja ja kysytään, etteikö sekään nähnyt tuota ja sitä ja ... Sellaiset tilanteet kuten MM-93 USA, ei kehitä, eikä tyydytä ketään.

Teknisen oikeellisuuden vastuun kantaa myös valvoja.

Ratamestari ja valvoja vastaavat siitä, että teknisen syyn takia kilpailua ei mitätöidä, mutta se on vain perusvaatimus.

Ei riitä, että radat ovat teknisesti oikein, hajontaa käytetty, vaan on keskityttävä myös siihen, että käytetään sopivaa hajontaa (ei liian työlästä, ei liian yksinkertaista), jotta kilpailijat joutuvat tekemään henkilökohtaisia ratkaisuja, mutta silti "tappamatta" viestin luonnetta.

Ratamestari ja valvoja yhdessä voivat luoda suunnistajille elämyksen, jonka he muistavat (niin hyvät kuin huonot). Hyvät radat itsessään antavat mielikuvan hyvästä kilpailusta. Ei tarvita muita "kikkoja".

Viesteissä (etenkin suuremmissa) on muistettava yhä enemmän a) yleisö b) tiedotusvälineet ja niiden palvelemiseksi kannattaa vaihtaa mielipiteitä ja ideoita, kuinka ne hoidetaan ko. maastossa ja kilpailussa.

Ongelmatilanteita voi syntyä mm. seuraavista lähtökohdista:

 

Pitää muistaa se, että monella tämä on vain harrastus, mutta on muistettava myös se, että kilpailijat maksavat "tuotteesta", joten sen on oltava hintansa arvoinen eikä harrastelijamainen (silloin hintakin on oltava eri ja se on sitten muuta kuin kilpailukalenterissa oleva kilpailu, se on "ulkoilutapahtuma").

 

TOIMIKAA YHDESSÄ, ÄLKÄÄ TOISIANNE VASTAAN