Perhoslenkit

6.8.2003
[ Takaisin ]
Tätäkään sivua ei ole pakko lukea.

Uudempi versio PERHOSESTA jutun lopussa.

Historia
Perhoslenkkien historia MM-kisoissa voidaan katsoa alkaneen Norjan 1997 MM-kisoista. Siellähän miesten sijat 1-5 ja 11-16 menivät jonkinlaisissa junissa. Lähtöväli oli 2 min.

Silloin toteutui se painajainen, että finaalin 20 viimeisen lähtijän ryhmässä syntyi junia liikaa. MM-1997 juttu arkistostani.

Ensisijassa tälläisten tilanteiden estoonhan toivottavasti perhoslenkit keksittiin.

Suomen MM-katsastus 2001
Petteri Vuorinen oli rakentanut katsastuksiin perhoset, mutta huomattavasti pidempinä ja myöhempään kuin MM:ssä tuli olemaan. Syyt voi kysyä Petteriltä, mutta uskoakseni syyt ovat lähtöidealtaan samat kuin omani (ja monen muun) eli jos maailman/Suomen parhaat miehet suunnistavat 800 m, 6:lla rastilla, niin mikä on keskimäärin aikaero heidän välillä ja jos on vaativaa suunnistusta, niin moniko sählää sen verran, että sillä on merkitystä ?

Kestoltaan lenkit olivat n. 5 min. ja niitä oli 2 kpl:tta. Perhosten jälkeen taisi kisaa olla jäljellä enää n. 20 min. Perhosten sijainti oli siis mietitty hyvin jo etukäteen, koska ei 2 minuutin eroja parhailla synny ihan lyhyellä matkalla noin vain ja toisaalta kimpasta on suurin hyöty juuri loppumatkasta, kun alkaa jo hieman askel painaa.

Aika paljon syntyi 2-3 miehen letkoja. Osa ryhmistä hajosi, osa ei.

Miksi perhoslenkki ?
Seuraava teorisointi on kirjoitettu pääosin ennen MM-katsastuksia. Teorisointiin on tehty täsmennyksiä katsastuksen ja MM:n jälkeen. Pohdiskelu alkoi kun MM:n perhoset julkaistiin eli takana on vain halu miettiä koko suorituksen kulku, mikä on se oleellinen ongelma ja mitä sille olisi tehtävissä, jotta suurin osa suoritusajasta jokainen tekisi omaa työskentelyä. Miten ko. tavoitteisiin voisi päästään eli kilpailijoiden kohtaamisen todennäköisyys matkan aikana olisi mahdollisimman pieni.

Mitä pohdintaa, tajunnanvirtaa olen suoltanut asian tiimoilta ?

Pyrkimys on estää se, ettei "pariutuminen" syntyisi ihan ehdon tahdoin ja syntyisi sitä kautta kohtuutonta etua muita kohtaan. Tärkeintä tämän ominaisuuden toteutuminen on kärkisijoilla. Toissijaisesti vasta ns. ym. sijat.

Junat muodostuvat nykysuunnistajalla kahdenkin minuutin lähtövälillä äärettömän myöhään. Siksi tasaista kisailu on vielä tunninkin jälkeen.

Esim. MM-katsastuksissa kun oli juostu reilu 40 minuuttia, niin 18 parasta oli juuri tuon n. 2 min. sisällä, poikkeus Pasi, joka meni omaa tahtia. Eli parit olivat vasta muodostuneet nippanappa jos ollenkaan. Mutta 50 minuutin kohdalla ero oli kasvanut jo minuutilla eli todennäköisyys syntyä pareja oli jo huomattavasti korkeampi ja todennäköisyys saavuttaa 4 min. aikaisemmin lähtenyt vain kasvoi. Toki lopputulosten kannalta oli hankalaa, että Pasi oli kerännyt edessä lähteneitä ns. kovia kavereita useammankin. Oli syntynyt juuri se tilanne, jota haluttiin rikkoa. Sillä jos tälläinen juna polkee lopun yhdessä, niin lopputulos on rumaa luettavaa. Eikä se ole todellakaan noiden kavereiden vika.

Jos katsotaan PM:ä, niin suunnilleen samalla aikataululla edetään. Sama tilanne oli jo vuosi sitten. Kisa alkaa vasta tosissaan kun 1.10-1.20 on juostu.

Keväisissä kisoissa kasvillisuus vaikuttaa sen verran, että sama ilmiö alkaa toimia vasta tunnin jälkeen, sen verran pienemmät ovat fyysiset erot keväällä.

Jos ajatellaan että 50 min. jälkeen erot 10 parhaan osalta ovat luokkaa 2 min. (eli edellinen lähtijä on ajattu kiinni) ja jos halutaan perhosilla jatkuvan sen saman suuntauksen, joka oli perhosten alkaessa eli kiinni ajatetut jäisivät edelleen, niin eroa kai pitäisi saada sellaiset 20-30 s, jotta "paitaa" ei pääsisi ajamaan kiinni ihan helposti vaikka perhosilla jäisikin vähän. Matkassa tämä tarkoittaa n. 10-15 min. jos halutaan varman päälle pelata. 6 minuutin perhonen tarkoittaa 10-20 s, joka on hieman alakanttiin ja etenkin, kun katsotaan myöhemmin toista perustelua perhosten käyttöön, täysin riittämätön siihen tarkoitukseen.

Teknisessä toteutuksessa kokoontumisrasti on hyvä sijoittaa siten, että kun perhoset loppuu, tulisi näkyvyyden olla heikohko jonkun aikaa mahdollisuuksien mukaan. Näin jokainen ero sekunti tekee paidan näkemisen vaikeammaksi. Tässä suhteessa MM:ssä paikka oli loistava. Mutta tämä ei tarkoita välttämättä sitä, että pitää tunkea jonnekin puskaan.

Vaikka perhoset kestäisivät esim. 20 min., niin silti parhaiden kavereiden kesken ei voidaa taata syntyvän eroja. Miksei ? On hyvin todennäköistä, että toinen on tavoittanut toisen virheiden takia, ei välttämättä että on kokoajan ollut parempi. Tästä seuraa se, ettei pari todellakaan välttämättä hajoa. Mutta tässä tullaan perhosen toiseen tavoitteeseen, vauhtihyöty jää tuoksi ajaksi pois.

Vauhtihyöty

Vauhtihyöty on eduista merkittävin. Kun kaksi hyvää suunnistajaa on yhdessä, niin vauhti kasvaa ja väsymyksen hetkillä edesauttava vaikutus on suurempi. Kokoajan tuokin hyötyero kapenee, koska yksinkin päästään jo lähes samaan vauhtiin jatkuvana vauhtina. Hajontalenkin keston ajan ko. kilpailijat etenevät yksin eli tasapuolisesti muihin nähden. Jos he ovat hyviä suunnistajia, kuten parhailla on tapana, niin ei välttämättä ole tapahtunut mitään oleellista eroa. He ovat kenties taas yhdessä perhosten jälkeen. Eikä se taaskaan ole kilpailijoiden vika, eikä välttämättä kenenkään muunkaan, sillä aikaerot ovat kaventuneet, se tulee muistaa. Eli jos halutaan estää toisista hyötyminen, niin lähtöväliä pitäisi kasvattaa, mutta se ei kai ole kovin järkevää. Hajontalenkin ajan ei ole ollut vauhtihyötyä - tärkeä lisä.

Millaisia suunnistustehtäviä hajontalenkeillä ?

Millaista suunnistusta hajontalenkeillä ? Mahdollisimman pitkiä välejä. Miksi ? Jos on viitsynyt laskea kuinka nykyiset kisat on ratkaistu normaalimatkoilla jo vuosia, niin päätelmä on helppo. Mahdollisimman monta pidempää väliä, vähintään 5 min. kestoltaan. Jos hajontalenkit tehdään lyhyillä väleillä, niin lopputulos voi olla käänteinen. Miksi ? Koska lyhyillä väleillä 20 parasta suunnistaa todennäköisesti minuutin toleranssilla, oli matka mikä vaan, mutta järjestystä ei voi sanoa. Se ei ole lopputuloksista riippuvainen. Yhtä hyvin voi käydä niin, että koska kiinni ajanut tietää olevansa edellä, ei hänellä ole mitään tarvetta yrittää jättää kiinniajettua ja samalla riskeerata kokonaissuoritusta. Kiinniajettu pyrkii varmistamaan oman mahdollisuutensa suunnistaen pienellä riskillä hajontalenkir päästen jopa edelle. Toki voi tehdä virheen, mutta sen todennäköisyys parhailla suunnistajilla on sen verran pieni, että sen varaan on huono laskea mitään. Ei edes yöllä. Mutta jos on pidempiä välejä, niin kisa jatkuu normaalin oloisena ja erot näkyvät selvemmin.

Seurattavuus

Arvokisoissa tulee huomioida seurattavuus ja etenkin TV. Koska TV tai muu seuranta on yleensä 20-25 min. välein, niin tuo sanelee jonkin verran perhosten sijaintia. Toisaalta loppuratkaisun kannalta halutaan seurantaa lähemmäksi loppua, jolloin perhosen sijainti on ennen viimeistä seurantakohtaa. Jos kohta on 1.10, niin sitten sitä ennen. Siinä kyllä jää juuri ne viim. 20 min. jäljelle ns. yhdessä juoksuun, mutta hieman se tasoittaa, jos sitä ennen on juuri ollut 20-30 min. "erossa" juoksua.

Yhteenvetona edellä olevasta lausekasasta vetäisin itse itselleni johtopäätöksen, että perhoslenkki alkaisi aikaisintaan 50 min. jälkeen, tulee olla kestoltaan riittävä (yli 10 min/lenkki), tulee vahvistaa sitä eroa pidemmillä väleillä, joka oli syntynyt ennen hajontalenkkejä.

Miten välttää parien syntyminen ?

Kysymys: Milloin on suurin riski syntyä pareja ? Tähän vastaaminen ja lääkkeiden miettiminen on vähintään yhtä tärkeä kuin perhosten pohdiskelu. Oma vastaukseni tälleensä iha hättääsesti on, että etenkin 30-60 min jakso kisassa tulee pyrkiä rakentamaan niin, että todennäköisyys tavata edellä lähtenyt on pyritty heikentämään. Toki monen mielestä eniten häiritsee ne tapaukset, jossa alkumatkan virheen takia olet heti päässyt "kyytiin". Miten se tehdään ? Ja samantien hättääne vastaus kuuluu: Ei ohjaavia reittejä, mahdollisuus kohdata kasvaa, vrt esim. SM-2001 pitkäväli, oli vain 2 vaihtoehtoa eli kohtaamisvaara ilmeinen, MM:ssä GPS antaa rastivälille 8-9 ja 16-17 lähes kaikille pääosin yhtenevän viivan kohtuullisen hyvän näkyvyyden alueella -> kohtaamisvaara ilmeinen. Eli moni-ilmeisiä välejä tyyliin naisten MM rastit 8-10 on yksi tapa minimoida kohtaamisriskiä, etenkin jos vielä pidempiä välejä. Esim. MM-katsastus 1997 Ruokolahdella a'la Tonder oli esim. juuri sellaisesta radasta keskivaiheilla, että kohtaaminen oli lähes lottovoittoon verrattava, siksi kaukana toisistaan kilpailijoiden reitit kulkivat.
Tampere 2001
Tampereella oli yksi oleellinen auttava asia parien syntimisen vaikeutumiseen:maaston näkyvyys. Eli se auheutti sen, että tod.näk. nähdä muita oli pienempi. Toinen oli karsinta eli "parhaat" eivät olleet samanlaisena yhtenä nippuna finaalin lähtöjärjestyksissä, kiitos suunnistuksellisesti monipuolisten tehtävien.

Kuten Markku Salmisen ansiokas kuva+analyysi osoitti, "paskat tippuu rattailta" (melko tarkkaa suunnistusta heikon näkyväisyyden alueella), mutta tällä kertaa ei saatu oikeastaan testausta ns. kärkimiesten osalta, koska ne vähät junat, jotka syntyivät, syntyivät pääosin vasta myöhemmin. Hajontalenkit olivat hieman liian aikaisen. Ainoa pari, joka oli tuossa vaiheessa kasassa, hajosi (Valstad-Haldin). Mutta oliko se perhosten ansiota vai Haldinin virheistä johtuvaa ? Esim. Salmi-Björseth kohtasivat vasta 21-22 välillä eli kun n. 1.15 oli takana.

Ohessa taulukko 12 parhaan osalta ko. jaksolta. Kukin voi itse päätellä (ajatella, annoin vapauden tehdä omia johtopäätöksiä) olisiko perhosilla ollut vaikutusta, jos olisi pareja syntynyt. Perhonen alkoi, kun kisaa oli juostu n. 43 min ja loppui n. 50 min. kohdalla.


                              10     16     aika
  1. Rostrup                43.33  49.24    5.51
  2. Lakanen Jani           43.58  50.12    6.14
  3. Björseth Carl Henrik   44.15  50.00    6.15
  4. Valstad Björnar        45.38  51.48    6.10
  5. Löwegren Fredrik       45.11  51.46    6.35
  6. Salmi Janne            46.35  52.29    5.54
  7. Novikov Valentin       44.18  50.39    6.21
  8. Buehrer Thomas         45.21  51.44    6.23
  9. Haldin Mats            47.12  54.32    6.20
 10. Huovila Jarkko         44.09  50.53    6.44
 11. Björnsgaard Bernt      45.26  51.34    6.08
 12. Kristiansen Öystein    48.18  55.09    6.51

Kehittyneempi perhonen - MC 2005 Englanti
Englantilaiset esittelivät MC:ssa 2005 hieman erilaisen perhosen, joka saa ehdottomasti kannatuksen edellä olevan tekstinkin pohjalta.


Klikkaamalla suurempi kuva

Tuon idean toteuttaminen onnistuu helposti lähes maastoon kuin maastoon ja lenkeistä voidaan tehdä riittävän pitkiä. (Lue edellä oleva tarina, jos herää kysymys "Mikä on riittävän pitkä").

Lisäksi perhonen on sijoitettava radan viimeiselle puoliskolle - miksi - lue koko juttu.

Esimerkki Japanin MM-maastoon hieman muuttaen MM-rataa.

Kävijöiden määrä 22.8.2001 jälkeen © 2001- Awot - palautetta